Mærkning 
Har du mærket dine ting, tænker tyven sig om en ekstra gang, før han bryder ind.

Har du mærket dine ting, tænker tyven sig om en ekstra gang, før han bryder ind.

Hælerne vil ikke have de mærkede ting. Mærk dine ting på et synligt sted, så det er vanskeligt for tyven at sælge tingene. Når du har mærket dine ting og sat et Operation Mærkning-skilt op på hoveddøren og evt. ved vinduer og terrassedøre, tænker tyven sig om en ekstra gang, før han bryder ind.

På flere politistationer kan du låne mærkningsudstyr.
Lav dit eget unikke mærke, f.eks. initialer og fødselsdag. Brug ikke dit fulde CPR-nr.

Mærkning giver politiet bedre mulighed for at opklare tyveriet, og du kan nemmere få dine ting tilbage.

Operation mærkning
Gør det tydeligt for tyven allerede ved hoveddøren, at dine ting er mærkede. Når du har mærket dine ting, kan du få mærkater med ”Operation mærkning” hos Det Kriminalpræventive Råd.
               
Hvad skal jeg mærke?
Det vigtigste er, at du mærker de ting, som tyven har let ved at sælge. Det gælder især radio- og tv-apparater, fotoudstyr, cd'er, it-udstyr og værktøj.         
 
Flere typer af mærkning
Du kan mærke dine ting ved hjælp af elektrisk gravørværktøj, ridsepen, usynligt blæk, permanent blæk, farvemærkning, brændemærkning m.fl.

  • Elektrisk gravørværktøj er godt til store mærkningsopgaver som værktøj og bådudstyr. Skærenålene kan mærke hårde materialer - selv stål, plastic, glas og keramik.
  • Ridsepennen skriver du med efter en skabelon. Den egner sig bedst til mindre mærkningsopgaver som f.eks cd'er, radio- og tv-udstyr.
  • Usynligt blæk egner sig til mærkning af ting, hvor gravering vil skæmme, som f.eks klare glasting. Mærkningen kan kun læses under en særlig lampe, som politiet har.
  • Mærkningsskilt der limes direkte på genstanden. Skilt, speciallim og genstandens overflade smelter sammen og kan ikke fjernes uden brug af værktøj. Hvis man forsøger at fjerne skiltet, vil overfladen af genstanden blive ødelagt.
  • Permanent blæk er synligt og kan ikke fjernes fra genstanden. Blækket egner sig til mærkning af genstande, som du ikke kan eller vil ridse i.
  • Farvemærkning er velegnet til større genstande. En særlig farve pensles ned i hullerne i særlige etiketter, der er perforeret med for eksempel dine initialer og fødselsdato, HH 12 03 57. Farven ætser sig ned i genstandens overflade.
  • Brændemærkning er mærkning med en varm pen eller loddekoble, hvor der smeltes / brændes et mærke ind i genstandens overflade. Brændemærkning egner sig til mindre mærkningsopgaver.

 

Publiceret/Opdateret 27-11-2012