Sådan kommer tyven ind 
Forsikring & Pension har undersøgt, hvordan indbrudstyvene typisk kommer ind, når de tvinger sig adgang til danskernes hjem. Tyvenes favoritindgange er stuevinduer, terrassedøre og hoveddøre.

Bor du i hus eller stuelejlighed, er det stuevinduerne, en indbrudstyv med størst sandsynlighed vil benytte som indgang. Bor du i lejlighed over stueplan, er det hoveddøren.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som YouGov har foretaget for Forsikring & Pension.

I undersøgelsen er danskere, der har haft indbrud i deres helårsbolig inden for de seneste fem år, blevet spurgt, hvilken vej tyven tvang sig adgang til deres bolig i forbindelse med indbruddet.

Knap hver tredje (32 pct.) svarer, at tyven kom ind gennem et stuevindue. Det gælder især for parcelhuse/villaer, hvor 37 pct. af indbruddene skete ad denne vej. For lejlighedsbeboeres vedkommende skete 45 pct. af indbruddene via hoveddøren (se tabel nederst).

Gør det svært for tyven
- Man bør altid sørge for, at alle døre og vinduer er sikret ordentligt med låse og hasper i god stand og kvalitet. Tyvene leder efter svage punkter, hvor de kan komme ind – og ikke mindst ud med tyvekosterne igen – hurtigt og uden alt for meget besvær. Kan man gøre det bare en smule mere besværligt eller tidskrævende, har man vundet meget, siger konsulent Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen.

Ud over at gennemgå sikringen af boligen, er der en række andre tip til, hvad du kan gøre, hvis du fx er væk i juledagene:

- Prøv at få boligen til at se beboet ud. Tænd noget lys og eventuelt lyd fra radioen. Bor du i hus, så få en nabo til at tømme postkassen, bruge skraldespanden og lign. Bor du i lejlighed, så få naboen til at lægge dørmåtten ned igen efter rengøring. Små enkle tiltag, så man ikke ligefrem skilter med, at der ikke er nogen hjemme.  Undlad også at friste tyven med meget synlige værdigenstande, der kan ses gennem vinduerne, siger Riccardo Krogh Pescatori. 

Hvilken vej skaffede indbrudstyven sig adgang til din bolig?

   I alt (pct.) Parcelhus/villa  (pct.) Række-,kæde- eller. dobbelthus  (pct.) Stuelejlighed (pct.)  Lejlighed over stueplan (pct.) 
Stuevindue 32 37  29  31  17* 
Terasse- eller altandør 19 20  28  12 
Hoveddør 17 8 13  34  45 
Bagdør 12 
Kældervindue 7 10  3** 
Kælderdør 5 3 10** 
Andet 17 20  15  14 
Ved ikke
Kilde: YouGov. Note: Svarene summer til lidt over 100, fordi respondenterne har kunnet afgive flere svar.
*En mulig forklaring kan være stilladser, stiger el.lign., som tyven har benyttet sig af.
** Sandsynligvis en effekt af flere svarmuligheder. Fx at en tyv først er kommet ind gennem fælles kælderindgang, dernæst egen indgang.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 458 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år i perioden 12. november - 3. december 2012.

Publiceret/Opdateret