Tema
Debat

Indbrud - hvad nu

Når du har haft indbrud

Har du været udsat for indbrud, ved du sikkert allerede, at det er en grim oplevelse, hvor ubehaget ofte overgår ærgrelsen over det mistede. Efter et indbrud skal der ryddes op, og der skal ordnes papirarbejde med politi og forsikring.

 

Det skal du gøre

  • Du skal kontakte politiet og anmelde indbruddet. Vent med at rydde op og undgå så vidt muligt at røre ved tingene, før politiet har været der. Det giver politiet mulighed for at finde eventuelle fingeraftryk.
  • Du skal undersøge, om du har fået stjålet dit Dankort eller kreditkort eller andre vigtige papirer. Sørg for at stjålne kort bliver spærret med det samme.
  • Herefter skal du hurtigst muligt anmelde skaden til dit forsikringsselskab.

Papirarbejdet

Når du har anmeldt indbruddet, vil du få en kvittering fra politiet. Du skal udfylde en fortegnelse over de ting, du har fået stjålet. Denne bør være så præcis som mulig med registrerings-, serie-, eller produktionsnummer m.v. Listen skal sendes til politiet og til dit forsikringsselskab.

 

Efter indbruddet

Det er en voldsom oplevelse at få indbrud, hvor tyven ikke bare stjæler dine ting, men også din tryghed.

 

Typisk vil du opleve tre faser efter et indbrud:

 

  1. Chokfasen – du tvivler på, at det overhovedet er sket.
  2. Handlingsfasen – du ringer til politiet, rydder op m.v..
  3. Bearbejdningsfasen – du arbejder på at genvinde følelsen af tryghed.

 

Hvordan sikrer jeg, at tyven ikke kommer igen?

Tal med politiet og dit forsikringsselskab om, hvordan du sikrer dig fremadrettet. Er du blevet ramt psykisk efter et indbrud, kan du tale med din læge eller dit forsikringsselskab om muligheden for behandling.

 

Hvordan sikrer jeg mig mod indbrud fremover?

Tag ingen forhastede beslutninger om fx at flytte eller anskaffe en hund. Det kan du let komme til at fortryde. Tal i stedet med politiet, dit forsikringsselskab eller andre om, hvordan du kan sikre dig her og nu og på længere sigt.

 

Få et sikkerhedstjek af din bolig

Et sikkerhedstjek er et tjek af, hvor indbrudssikkert dit hus er.

 

Sikkerhedstjek ved en låsesmed

Få en lokal låsesmed til at lave tjekket, og sørg for at låsesmeden er medlem af Låsesmede Foreningen eller SikkerhedsBranchen. Til sikkerhedstjekket vil din vinduer, døre og låse blive set efter, og du vil få rådgivning om, hvordan du kan forebygge og forhindre indbrud i dit hjem. Et sikkerhedstjek tager typisk 30-60 minutter.

 

Flere låsesmede er fleksible og kan komme på besøg, når du har fri fra arbejde. Kontakt din lokale låsesmed og hør om muligheden for et sikkerhedstjek.

 

Få en indbrudsekspert på besøg

Vil du have skræddersyede tips og tricks til, hvordan du kan sikre din bolig og dit villakvarter mod indbrud, kan du få en indbrudsekspert på besøg.

 

Indbrudseksperten er typisk en tidligere politibetjent der ved, hvordan indbrud kan forebygges.


Besøget er gratis, og det eneste det kræver er, at du samler mindst 20 personer til et møde - fx dine naboer, en grundejerforening eller et vejlaug. I skal selv stå for et lokale og evt. forplejning.

 

 

 

Tyveri af bil/båd/cykel

Har du fået stjålet din cykel, båd eller bil - så kontakt politi, forsikringsselskab og efterlys dine værdier - læs mere her

 

Gul cykel med cykellås - close-up-billede

 

 

 

Bestil en ekspert til sikkerhedstjek af din bolig


Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.