Tyverimærkning betyder, at du påfører et kendetegn på dine ting, som ikke kan fjernes uden at efterlade et spor. Et kendetegn kan fx være dit navn. Når du har mærket dine ting, tænker tyven sig om en ekstra gang, før han bryder ind, for mærkede ting er ikke populære blandt hælere. Sørg for at tyven ved, at dine ting er mærket. Det kan du fx gøre ved at klistre sikringsmærker på dine døre og vinduer.
Hvad skal mærkes
I praksis kan man mærke alle genstande, men vigtigst er de ting, som er værdifulde, vanskelige - eller umulige at erstatte.
Tyverimærkning anvendes typisk på bærbare PC'ere, tablets, fladskærme, smartphones, kameraer, smykker samt designermøbler og værktøj.
Mærkningstyper
Der findes forskellige måder, hvorpå du kan mærke dine ting.
Usynlig mærkning
Usynlig mærkning er en unik væske, som indeholder kunstigt DNA og micro-dots. De små partikler er oftest kun synlige ved brug af ultraviolet lys. De benyttede cifre/bogstaver er en entydig identifikation, der via en database kan oplyse ejerens identitet. Usynlig mærkning er velegnet til malerier, smartphones, møbler, fladskærme, computere og smykker.
Skiltemærkning
Skiltemærkning er et ét-lags-skilt, fx i akryl, hvor leverandøren lasergraverer en tekst i et skilt, der så efterfølgende fuldlimes på værdigenstanden med en lim, der gør det nærmest umuligt at fjerne tyverimærket igen. Denne type mærkning er velegnet til mobilt elektronik, værktøj, IT-udstyr m.m..
Grovmærkning
Med en ridsepen kan man skrive en kode eller et navn efter en skabelon. Skabelonen holdes på det sted, der ønskes mærket, og den ønskede tekst ridses med ridsepennen. Mærkningen kan fx bruges til elektronik, men er bedst egnet til overflader af glas, stål, syrefast lak og plast.
Gravering
Vil du have indgravering på dine ting, bør det gøres hos et firma, der er specialiseret i dette. Du kan få indgraveres navn, logo, firmanavn m.v. Man kan gravere i træ, laminat, plast, rustfrit stål, aluminium, metal, læder og gummi. Indgravering vælges ofte i de tilfælde, hvor overfladen ikke kan tåle et limprodukt, eller der ikke kan opnås en tilstrækkelig effektiv vedhæftning.
Chipmærkning
Man kan indbygge små elektroniske chips RFID (Radio Frequency Identification) ind i produkter. De kan efterfølgende aflæses elektronisk og kan gemme oplysninger om genstanden. RFID-taggen kan aflæses uden visuel kontakt, så længe den er inden for den læsbare afstand. Den læsbare afstand varierer - alt afhængig af typen af RFID-tag. Nogle kan læses på op til 100 meters afstand, mens andre blot har en læseafstand på ca. en 1 meter.
Sporingsenheden kan bl.a. bruges til tyverisikring af biler og møbler.