Tema
Debat

Indbrud i EU og Skandinavien sammenlignet med Danmark

Indbrud i udvalgte lande:

Sammenligner man indbrudstallene i Danmark med tallene fra vores nabolande, så ser billedet ikke særligt muntert ud. Danmark har langt flere indbrud end vores nabolande. 

 

Figur 1

 

På figur 1 ses, at Danmark har det højeste antal indbrud pr. 100.000 indbyggere sammenlignet vores nabolande.

(Tallene for England og Wales opgøres ikke mere samlet, derfor udgår de af grafen i 2016)

 

Fokus på Indbrud i Danmark, Sverige og Norge: 

Sammenligner man Danmark med Sverige og Norge, viser det sig, at Danmark har langt flere indbrud. Danmark har næsten 3 gange så mange indbrud som svenskerne, mens vi har 15 gange så mange indbrud som nordmændene. En statistik, der kan ses i figur 2. Det svarer til, at en dansker skal opleve 14 indbrud, før en nordmand vil opleve indbrud. Tyskland og Holland har i deres bygnings lovgivning, indarbejdet krav til sikre døre og vinduer, derfor de meget lave tal. 

 

 

Figur 2

 

 

I Figur 3 ses det, hvordan Danmark kan forvente 3 indbrud i timen, mens svenskerne kun skal regne med 2. Nordmændene oplever derimod så få indbrud, at det svarer til langt under 1 indbrud i timen. Udviklingen af antal indbrud i Danmark er dog faldet siden 2009, dengang kunne der forventes 5,5 indbrud i timen. Det ændrer dog ikke ved, at Danmark indtager en meget kedelig 1. plads som det land i Skandinavien med flest indbrud.

 

 

Figur 3

 

 

 

Politiets arbejde

Politiet har, sammen med forsikringsbranchen, haft fokus på at nedbringe det meget høje antal indbrud. Kigger man på sigtelsesprocenterne i Danmark sammenlignet med Norge og Sverige, så halter vi dog stadig meget bagefter. En udvikling man kan se i figur 4. I både Norge og Sverige har sigtelsesprocenterne de sidste 10 år ikke været under 10 %, mens Danmark kun i slutningen af 90’erne kunne præstere at komme op på 10 %. Siden har Danmark konsekvent lagt under 10 %, hvor 2017 var et nyt lavår, hvor kun 5,4 % af indbruddene førte til sigtelser.

 

 

Figur 4