Tema
Debat

Indbrudssikre døre

Du bør sikre dig, at alle yderdøre er i god og solid stand. Det vil sige, at de ikke uden videre kan brydes op. Alle yderdøre bør være forsynet med gode og sikre låse. Hvis fx kælderdøren eller bagdøren er dårligere sikret end hoveddøren, finder tyven hurtigt ud af det.

 

Gør det svært for tyven at komme ind

Sørg for at sikre alle dine yderdøre. Det gælder både:

 

  • hoveddøre
  • terrassedøre
  • havedøre
  • køkkendøre.

En god yderdør er solid og slutter tæt til karmen. Det gør det nemlig sværere for tyven at bryde ind. Mindre solide døre, som fx fyldningsdøre, kan forstærkes med en metal- eller krydsfinérplade på dørens inderside.

 

På en indadgående dør er det en god idé at have en stærk karm, så døren ikke kan sparkes op. Er der glas i din yderdør, bør du sikre dig, at glaslister fastgøres med beslag eller envejsskruer - alternativ kan du lime ruden fast.

 

Forstærkning af døre

Du kan forstærke din dør ved at montere en dørplade, montere nye hængsler og nokker samt et slutblik.


En dørplade bør være udført i solidt materiale såsom træ, aluminium eller stål og bør have en tykkelse på minimum 40 millimeter. Hvis døren ikke opfylder dette, bør den forstærkes med en plade af fx krydsfiner eller stål.

 

Hvis karmen er udført i træ, bør den have en tykkelse på minimim 32 millimeter, hvor slutblik og hængsler er monteret, for at sikre en god fastgørelse af dør og karm.

 

Dørkarme bør være fastgjort med mindst 3 skruer til en fast bygningsdel i hver af de lodrette sider.

 

Hængsler og nokker

Et hængsel skal være udført i minimum 3 millimeter stål og være solidt fastgjort til både dør og karm. Det anbefales, at montere minimum 3 hængsler på døren. Flere hængsler gør det sværere for tyven at bryde døren op.

 

nokker på en dør for at forstærke døren

Eksempel på nokker, monteret i bagkant i dørkarmen.

 

Hvis der er udvendige hængsler på døren, bør døren være sikret med nokker, således at døren ikke kan tages ud, hvis hængslerne skæres over.

 

dørhængsel i messing

Nye hængsler gør døren stærkere.

 

Sikkerhedsslutblik

Et svagt slutblik på karmens inderside bør udskiftes til et sikkerhedsslutblik, der er i et kraftigere materiale og er fastgjort med to ekstra skråtstillede skruer i karmen. Et sikkerhedsslutblik modvirker, at karmen flækker, hvis døren brydes op. Det bedste resultat fås ved at forbore, inden skruerne skrues i.

Sikkerhedsslutblik med ekstra skruer.

 

Tofløjede døre

Tofløjede døre bør forsynes med vippekantrigel for at forhindre, at tyven kan trykke døren ind. Riglerne skal monteres både ved over- og underkanten. Det kan nogle steder være nødvendigt at forstærke de steder, hvor kantriglerne har indgreb, og hvor de fastgøres.


Hæve/skydedøre

Du kan sikre hæve/skydedøre med en svinghagerigellås med indvendig aflåsning.

 

Når du skal købe en ny dør

Når du skal købe en ny dør, så spørg efter indbrudstestede produkter.

 

Døren bør kunne modstå et indbrudsforsøg på mindst 3 minutter. Disse døre er typisk testet efter den europæiske standard for test og klassifikation af indbrudssikring for døre og vinduer EN 1627 og skal således have modstand mod indbrud i klassen RC2N.

 

Der bør anvendes en indbrudssikret låsekasse og låsecylinder, der ligeledes kan modstå indbrudsforsøg i minimim 3 minutter, og nøglen bør være kopisikret.

 

Det er vigtigt, at du spørger leverandøren, om døren og låsen kan modstå indbrud.

 

Gode råd mod borende indbrudstyve

Indbrudstyve, der bruger en boremaskine, går efter et-grebsbetjente døre og vinduer, hvor de lirker grebet op via et hul, der bores lige under grebet. Det kan dog relativt nemt vanskeliggøres ved, at man anvender en eller flere af følgende sikringsforanstaltninger:

 

  • Lad låsesmeden montere et aflåseligt greb på den indvendige side af døren - eller vinduet.
  • Monter en metalplade (boresikring), der dækker arealet omkring grebet på dørens indvendige side.
  • Monter en kraftig skudrigel med slutblik ved dørens øverste kant.
  • Monter hasper med børnesikring på vinduerne.

 

 

Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.