Tema
Debat

Indbrudssikre låse og nøgler

Den vigtigste sikring af hjemmets yderdøre er én eller flere gode låse.

 

To låse er bedre end én og gør arbejdet dobbelt så besværligt for tyven. Derfor er det altid en god idé, at supplere hovedlåsen med endnu en lås. Suppleringslåsen skal monteres mindst 40 cm fra hovedlåsen. Vær dog opmærksom på, at der i tilfælde af brand, skal være vindue eller dør ud til det fri i boligen, som skal kunne åbnes indefra uden brug af nøgle.

 

Sikre låse

En lås består af låsekasse, langskilt, låsecylinder, dørgreb og slutblik. Sikre låse er borebeskyttede og har en høj dirke- og kopieringssikkerhed - dvs. at kun retmæssig nøgleejer kan få lavet kopi af nøglen. Det er en god idé, at montere en lås, der kan låses fra begge sider. Hvis tyven er kommet ind gennem et vindue, får han svært ved at komme ud af huset igen med store genstande som fx et tv eller designermøbler. 


Slidte og svage låse

Desværre er mange danske hjem, der er forsynet med slidte og svage låse, og har man dårlige låse, så er ens bolig ikke sikret optimalt mod indbrud. Få undersøgt din lås og skift den ud, hvis der er tegn på slid. På den måde forebygger du indbrud. Skift helst til en lås med borebeskyttelse i cylinderhus og tromle, og med høj dirke- og kopieringssikkerhed. Hvis en gammel lås er dørens eneste lås, kan du i stedet for en udskiftning supplere med en ekstra lås. Ekstralåsen skal placeres mindst 40 cm fra den eksisterende lås.

 

Tjek din lås

Tjek hvor sikre dine låse er. Sammenlign din nuværende nøgle med de viste nøgler, for at se hvor godt dit hjem er sikret.

Tjek sikkerheden på din lås.

 

Når du skal købe en ny lås

Få hjælp fra en fagmand/låsesmed, når du skal have en ny lås. 

Vær opmærksom på følgende:

 

•  En suppleringslås bør kunne låses fra begge sider.

•  Låsen skal være borebeskyttet.

•  Låsen bør have en høj dirke- og kopieringssikkerhed.

 

Dør hvor der er monteret en suppleringslås

Eksempel på suppleringslås.

 

Elektroniske låse

En elektronisk lås er det populære navn for en elektromekanisk lås. En elektromekanisk lås kan anvendes til yderdøre og betjenes med enten nøglebrik, kode eller fjernbetjening via en app.

 

En elektronisk nøgle har en chip indbygget og kan være udformet som en nøglebrik. Når nøglebrikken holdes tæt på læseren bliver en el-lås aktiveret, så døren kan åbnes. Læseren er typisk offline (m. batteri) og dermed ikke koblet til en strømforsyning.

 

En elektronisk lås skal installeres og efterfølgende programmeres. Det er vigtigt, at batterierne tjekkes og udskiftes – typisk holder et batteri et år. Den elektroniske lås vil dog typisk fortælle, når det er tid til et batteriskifte.

 

elektronisk lås med chipkort

Eksempel på elektronisk lås.

 

Nøgler

Her følger en række gode råd om nøglesikkerhed:

 

  • Få låsene kodet om eller udskiftet, når du flytter ind i en ny bolig.
  • Fremstil aldrig flere nøgler til din bolig, end der er behov for.
  • Lad ikke nøgler ligge frit fremme.
  • Mærk aldrig nøglen med adressen.
  • Fald ikke for fristelsen til at gemme nøglen på "et sikkert sted" uden for hjemmet.
  • I forbindelse med renovering eller ombygning, hvor der kan være behov for at udlevere nøgler til håndværkere – udlever altid kun kopieringssikrede nøgler, og husk at få de udleverede nøgler retur.

 

Forsikringskrav

Der stilles ikke krav til private boligejere om, hvilke låse der skal være i husets døre - hverken med hensyn til alder, type eller mærke. Men dit hus skal være forsvarligt lukket og låst, hvilket vil sige, at dørene skal være lukket og låst, hvis du skal have en indbrudsskade dækket af forsikringen.

 

 

 

 

Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.